Fotografeer de maan

De maan valt elke avond te bewonderen maar toch slagen niet veel mensen erin om er mooie foto’s van te maken. Het grootste probleem is dat de maan een grote lichtschijf is omhult door volstrekte duisternis en je camera kan daar niet goed mee overweg. Goede resultaten zijn nochtans niet zo moeilijk als je rekening houdt met de ‘Moony-11’-regel.

Eerst en vooral zet je je fototoestel op de manuele stand. Anders zal je toestel zelf zijn belichting willen bepalen en loopt het gegarandeerd mis. Nadat je dat gedaan hebt is het eigenlijk zeer eenvoudig.

Voor de volle maan te fotografen stel je je diafragma in op f/11 (vandaar de naam Moony-11). Je sluitertijd hangt af van de gebruikte ISO-waarde en is gelijk aan 1/ISO. Als je bijvoorbeeld foto’s neemt op 200 ISO moet je sluitertijd 1/200 s zijn.
Aangezien de lichtintensiteit afneemt tijdens het eerste of laatste kwartier gebruik je een groter diafragma en dus een kleiner diafragmagetal, f/8 of f5.6 is aangeraden. De sluitertijd blijft afhankelijk van je ISO-waarde volgens dezelfde formule.