Vogels in de tuin

In de winter blijft bij vele mensen het fototoestel in de kast. De natuur is kil en er valt niks te zien denken we. Maar niets is minder waar. Nog leuker is het dat je niet eens ver hoeft te gaan om mooie originele foto’s te nemen.

Vogels in de tuin

Het begint in je eigen tuin…
Vogels fotograferen, je denkt er misschien niet meteen aan in de winter. Terwijl je ze dan tenminste kunt zien tussen de kale takken door! Bovendien hebben vogeltjes in de winter honger en daar kunnen we natuurlijk gretig gebruik van maken.

In plaats van te wachten tot vogels op een willekeurige plek in de tuin neerstrijken, maken we met oude takken een voederplaats. Zo proberen we de vogels op een van te voren door ons ingerichte plek te krijgen.

Maak de voederplaats niet in een onoverzichtelijke hoek van de tuin. Vogels willen de omgeving kunnen overzien om dreigend gevaar, zoals katten of een roofvogel, tijdig te kunnen zien aankomen.

Kies het juiste voedsel
Om de diversiteit aan gevederde vriendjes zo groot mogelijk te maken, grijp je het beste naar een zo divers mogelijk aanbod aan eten. Niet elke flierefluiter wordt aangetrokken door hetzelfde. Met onderstaand lijstje kies je zelf je bezoekers:

  • Hazelnoten en ongepelde pinda’s: vogels als gaaien, eksters en spechten (overigens ook eekhoorns en muizen)
  • Gepelde pinda’s en vetbollen: mezen, mussen, en andere kleine zangvogels
  • Gemengde zaden en meelwormen: bijna alle tuinvogels
  • Zonnebloempitten: vinken en mussen

Uiteraard kan je ook aan de slag met broodkruimels of een oude appel en als je een echte keukenpiet bent kan je hier terecht voor nog meer tips.

Fotograferen maar
Als de voederplaats niet te ver van je huis wordt opgesteld, kun je met een telelens van 300mm al goede resultaten boeken. Beschik je over een 400mm of 500mm lens, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk groter.

Als je geluk hebt kan je foto’s nemen vanuit je keuken en hoef je helemaal niet naar buiten. Let dan wel op voor de weerspiegeling in het venster! Anders zet je best een vogelhut op. Dit hoeft helemaal niet zo complex te zijn, met een camouflagenet kom je vaak al heel ver!

Kleine vogeltjes zoals mezen en roodborstjes zijn erg bewegelijk. Probeer daarom een hoge sluitertijd aan te houden. En door het diafragma open te houden (dus een kleine f-waarde) is de scherptediepte gering. Zo blijft de sluitertijd hoog en houd je storende elementen buiten het scherptedieptegebied.

Tip
Om af te sluiten nog een kleine tip. Nu je toch je voederplaats hebt ingericht kan je ook meedoen met ‘Het Grote Vogelweekend‘ van Natuurpunt. Op hun website vind je meer informatie. Je kan er ook terecht voor allerhande tips om nog meer vogels aan te trekken.